Spela_trailer

I skuggan av Bagahus

En film om staden Ny-Kungälv

Dokumentär

I början av 1600-talet förklarar Danmark krig med Sverige. I spetsen står den norsk-danske kungen, Kristian IV som länge propagerat för ett återupprättande av Kalmarunionen. Det här är upptakten till att den danska hären, bl.a. i området kring Göta älv, bränner och skövlar allt man kan komma åt. Man bränner även ner det som var föregångare till staden Göteborg, då beläget på Hisingen. Svenska trupper kommer till undsättning och som vedergällning sticker man staden Kongahälla, på den Norska sidan, i brand.

Kristian IV ger order om att det som finns kvar av Kungahälla ska flyttas i säkerhet och under en period kommer staden att ligga vid foten av det ökända slottet Bagahus. I filmen ”I Bagahus skugga” reser vi tillbaka till en tid då häxbränningar och avrättningar tillhörde vardagen. Till en tid då staden som kom att kallas Ny-kungälv byggs upp vi foten av det som i dag är känt som Bohus fästning.  1617 inviger man stadens kyrka och staden är nu i det närmaste helt etablerad.  4 år senare och 15 km söder ut sitter den svenske kungen, Gustav II Adolf pekande på sin hästrygg och säger, här ska staden ligga. Det är startsignalen för byggandet av den nya svenska staden Göteborg.

De båda städerna har nu flyttats och växer upp i periferin av varandra. Nya konflikter seglar upp vid horisonten med ett Göteborg som växer sig större och starkare och ett Bohuslän och Bagahus som fortfarande är Norskt. Göta älv är fortfarande landsgräns och strategisk. Snart börjar de båda statsmakterna rusta upp för ett nytt krig.

PREMIÄR

19 August, 2021

UPPLÖSNING

HD 1920x1080

PROPORTIONER

16:9

ORIGINALSPRÅK

Svenska

UNDERTEXTER

Svenska

LJUD

Stereo

FILMVERSIONER

Svensk version 58 min

Regi

Anders Lundin

Manusförfattare

Anders Lundin

Producent

Anders Lundin

Medverkande

Bödel

Lucas Wigertz

Fler produktioner från oss!

Drömfabriken kopiera
Drömfabriken
Dokumentär
Under produktion
Lödöse Varf kopiera
Lödöse Varf
Dokumentär
Baklangesyrket som gick framat Filmposter
P.A. Carlmarks
Dokumentär
Run for the future
Run for the future
Dokumentär
Stamflygförare Rogberg Filmposter
Stamflygförare Roberg
Dokumentär
Livet på Surte Filmposter
Livet på Surte
Dokumentär
I Skuggan av bagahus filmposter
I skuggan av Bagahus
Dokumentär
Under produktion
Alexander Bakgrund SV STÅENDE
I Alexander Samuelsons fotspår
Dokumentär