Drömfabriken

Alexanders Keillers resa

Dokumentär

När Alexander Keiller anländer till Göteborg, en stad som slickar sina sår efter Napoleonkrigens ekonomiska och sociala efterdyningar, ser han en värld av möjligheter. Göteborg, en gång en militär bastion med Vallgraven och befästningsmurar som nu rivs, står inför en tid av förändring. Trots en rådande ekonomisk stagnation och osäkerhet, är det en plats där Keiller ser potential för förnyelse och tillväxt.

Dokumentärfilmen ”DRÖMFABRIKEN – En visionärs väg till framgång ” följer Keillers liv och arbete i denna handelsstad. Med en kombination av teknisk skicklighet och en brinnande passion för innovation, etablerar Keiller sig snabbt som en ledande kraft i stadens industriella utveckling. Han skapar bl.a Göteborgs mekaniska verkstad, som senare utvecklas till Götaverken, och tillsammans med afäärsmannen William Gibson lägger han grunden till Jonsereds fabriker.

Filmen skildrar Keillers genialitet när han revolutionerar användningen av vattenkraft, genom att sammanbinda sjöar och skapa en energikälla som driver industrins hjul. Hans arbete med bl.a Rosenlundsspinneriet, Anderstorps spinneri och sitt Tegelbruk i Forsbäck förändrar Västsveriges industriella landskap och banar väg för en ny era av industriell framgång.

I Ahlafors fabriker, en av Keillers sista etableringar i Västsverige, sätter filmen fokus på omvandlingen av arbetslivet för många av de drängar och pigor i området. Vi får följa hur dom går från oreglerade arbetsdagar utan semester till fasta arbetstider, fast lön och lagstadgad semester. Det är också nu som kvinnor tar ett historiskt steg mot självständighet, med möjligheten att tjäna en egen lön och ha ett eget boende.

I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet sveper en stormvind av utveckling genom Sverige. Industrialiseringen tar fart och nya spinnerier och väverier skjuter upp som svampar ur jorden i ett industritätt Västsverige. Filmen tar oss genom denna epok av snabb förändring, där Keillers etableringar, såsom Göteborgs mekaniska verkstad och Jonsereds fabriker, lagt grunden för en blomstrande industri. 

Trots att Alexander Keiller går ur tiden 1874, fortsätter filmen att följa Ahlafors fabrikers resa in i framtiden. Fabriken, som står som ett monument över Keillers industriella vision, navigerar genom tider av både låg- och högkonjunkturer. Under 1940-talet inträffar en betydande förändring när Ahlafors och många av dess konkurrenter köps upp av Almedal-Dalsjöfors. Denna nya koncern slår samman flera industrier under ett och samma tak, men den globala ekonomin och omvärldens förändringar börjar göra sig påminda.

Filmen avslutar med att skildra Ahlafors fabrikers slutgiltiga kapitel. År 1966 läggs produktionen ner, och en era av industriell storhet går i graven. ””DRÖMFABRIKEN – En visionärs väg till framgång ”” är en berättelse om framsteg och förändring, om en man vars arv överlever honom själv och fortsätter att påverka landskapet långt efter hans död. Det är en resa genom tid och historia, där varje maskinslag och varje innovation berättar en del av Sveriges industriella saga.

PREMIÄR

9 October, 2024

UPPLÖSNING

4K 3840x2160

PROPORTIONER

16:9

ORIGINALSPRÅK

Svenska

UNDERTEXTER

Svenska

LJUD

Stereo

FILMVERSIONER

Dokumentärfilm 2 avsnitt 2x58min

Regi

Anders Lundin

Manusförfattare

Anders Lundin

Producent

Anders Lundin

Medverkande

Intervjuperson Jonsereds Fabriker

Hjördis Forman

-

Intervjuperson Vattenkraft och teknik

Bengt Spade

-

Intervjuperson historisk ekonomi

Per Hallén

-

Intervjuperson textilbranschens historia

Johannes Daun

Fler produktioner från oss!

Drömfabriken kopiera
Drömfabriken
Dokumentär
Under produktion
Lödöse Varf kopiera
Lödöse Varf
Dokumentär
Baklangesyrket som gick framat Filmposter
P.A. Carlmarks
Dokumentär
Run for the future
Run for the future
Dokumentär
Stamflygförare Rogberg Filmposter
Stamflygförare Roberg
Dokumentär
Livet på Surte Filmposter
Livet på Surte
Dokumentär
I Skuggan av bagahus filmposter
I skuggan av Bagahus
Dokumentär
Under produktion
Alexander Bakgrund SV STÅENDE
I Alexander Samuelsons fotspår
Dokumentär