Aktuellt

Newark Ohio

Efter en trevlig filmdag i Stretor, Illinois så styrde vi kos mot Newark, Ohio! Det är ungefär 70 svenska mil dit och jag är glad att vi inte behöver åka häst och vagn. Ångtåg hade ju funkat!  Vår hyrbil var dock riktigt bra att åka i och vi hade bestämt möte med Pastor William Rauch. William eller Bill som han också kallas är kunnig på Alexander och hans liv.

 

Bills intresse för Alexander började 2000 då Per Göran Kihl från Surte, tillsammans med Vivan Almqvist började forska kring Alexander. Något som senare resulterade i ett reportage i GP. Alexander tillhörde Pastor Bills församling och Pastorn har därför kunnat gräva i dom gamla arkiven och mailat mig. Det kändes mycket trevligt att få träffa honom och få hans berättelse förevigad på film.

I Newark besökte vi Alexanders grav och även hans hus som står kvar. Huset eller farmen låg på Alexanders tid ensamt bland ängar och fält men är idag mitt inne i ett villaområde. Tiden har sin tand! När Alexander dog så tog sonen William över gården. Det sägs att Alexander längtade efter att driva farm pga. sin uppväxt. You can take the boy out of the farm but you can’t take the farm out of the boy” var en förklaring till varför han köpte farmen. För mig som forskat kring Alexander under 4 år kändes det overkligt att komma till hans grav! Det snöade dessutom vilket adderade ytterligare en dimension till upplevelsen!

Vår resa går vidare från New Ark till Terre Haute! Spännande!!!