Aktuellt

Intervju på South Street Seaport Museum, New York

Nu har vi kommit till New York. Hit kom Alexander och hans bror Otto för att gå igenom emigrantkontrollen på Castle Garden. För att få reda på mer om hur New York såg ut i slutet på 1800-talet så besöker vi South Street Seaport Museum. Här har vi stämt träff med William Wroka.

William berättar om ett New York som var väldigt annorlunda mot hur det ser ut idag. En hamn som fullkomligt kokade av emigrantskepp, färjor, lastbåtar och segelskutor. Staden hade börjat skjuta i höjden så det måste ha varit en otrolig vy som mötte de båda unga bröderna när dom seglade in i New Yorks hamn! Något som var radikalt annorlunda mot lilla Surte som dom lämnat bakom sig.

En tekanna från SS Alaska. Atlantångaren som tog Alexander över atlanten.
Jag tillsammans med historikern William Wroka.

För att få en bättre bild av New York vid den här tiden så kika gärna på den fantastiska filmen A Trip Through New York City från 1911. Även om filmen är 23 år efter Alexander kom så får man ändå en bild om hur det måste ha varit!

Nu ska dom båda bröderna ta sig vidare väster ut mot Chicago. Vår resa går också väster ut men mot Kalifornien. Här blir det nya intervjuer!