Aktuellt

Inspelning på Emigranternas hus i Göteborg den 12 sept
Publicerad ons 23 augusti, 2017
Text av:

Hej tanken är att spela in 3 scener den tisdagen den 12 september på Emigranternas hus i Göteborg. Här finns insidan uppbyggd på en emigrantbåt som vi får låna! Den är jättefin!

Se nedan

Rollista

Scen 1

 • Alexander
 • Otto
 • Emigrant 1
 • Emigrant 2

 

Scen 2

 • Emma Sofia
 • Gustava 14 år
 • Gustav 4 år
 • Karl Gottfrid 6 år

 

 

Scen 3

 • Pappa Anders
 • Emigrant 3
 • Emigrant 4
 • Emigrant 5

Kan vi få med fler personer i varje scen är det kanon!! Alla är alltså välkomna!

 Kläder
Jag har fortfarande en del kläder hemma hos mig som jag lånat av teatrvinden. Dessa kommer att finnas på plats!

TA gärna på svarta skor och strumpor!

 

 Scener som ska spelas in

Scenen är från att Alexander och Otto är på båten från Göteborg till Hull på den engelska östkusten. Ett halvår senare så åker Emma Sofia (Alexanders flickvän) samma väg och några år senare när Alexanders mamma dött så åker även fadern. Vi ser hur dom äter Sill och dricker vatten i den trånga sovavdelningen i tredjeplats  Någon visar en karta och man pratar.

Scen 1

Otto och Alexander på båten till HULL

SPEAKER
En halvtimme efter det att fartyget avseglat får emigranterna sin första måltid bestående av kaffe, bröd, skorpor, smör och sill.  Sakta försvinner den sista synliga landremsan ner under horisonten. Det är sista gången Alexander ser Sverige. När mörkret inträtt går dom ner och inrättar sig för natten. Kanske på någon av de randiga madrasser fyllda med halm och tång som hängt utanför någon av Sillgatans butiker. Mörkret faller och i SS Orlandos maskinrum glöder ångpannorna. Ångturbinerna driver fartyget genom natten, och Sverige syns inte längre i fjärran.

Scen 2

Emma Sofia och hennes barn + Alexanders syster på båten till HULL

SPEAKER
Den 28 november 1883 står Emma Sofia Andersson född Lindholm på Orlandos däck och ser Sverige försvinna bakom horisonten. Nu är hon på väg, på väg mot det nya landet och mot kärleken. Bredvid står hennes söner som är 4 och 6 år. Sällskapet har dessutom utökats med Alexanders syster Gustava som är 14 år och som också reser under namnet Andersson. Det finns ytterligare en person med i sällskapet, en Oscar Andersson som vid tillfället är 11 år. Vem detta är får vi nog aldrig veta. Kanske en barnarbetare från bruket som man vill sörja för eller kanske en oäkting som Emma fått i ett tidigare skede.

Scen 3

Alexanders pappa på båten till HULL

SPEAKER
Den 18 januari 1895 dör Alexanders mamma i Surte. Året efter i mars beslutar sig Alexanders pappa att också han 64 år gammal att emigrera till USA. I oktober 3 år senare så så slår olyckan till igen,  Alexanders fru Emma får en stroke som gör henne förlamad och 2 månader senare, dagen före julafton så dör även hon. Hon blir bara 50 år.

 

 Tider för tisdagen

Vi kommer att vara där ute för att rigga lite med start klockan 14

Första tagning:  filmas kl 16 så det är bra om alla kan vara på plats och ombytta då.

Plats: Emigranternas hus i Casino Cosmopolhuset (Gamla tullhuset)

 

Det kommer att finnas kaffe och bulle.

Maila mig eller skriv på kommentarer om du kan komma! Roligt om det blir lite folk!!!

Vi behöver få ihop lite rekvisita så som sill och annat som kan finnas på en emigrantångare! Har du förslag är detta välkommet!

Välkomna!

Vägbeskrivning: Klicka här!

 Att kommentera detta inlägg
Man kan om man vill kommentera inlägget om inspelningen
Man klickar på siffran efter comments så kan man skriva.Då ser alla!