Hej och välkommen till pressidan för dokumentären –

P.A.CARLMARKS – BAKLÄNGESYRKET SOM GICK FRAMÅT

Här kan du hämta bilder och information!

För att ladda ner, välj bild genom att klicka på den, låt den ladda och högerklicka sedan på bilden och spara!

PROGRAMFÖRKLARING

1918 så etablerar sig företaget AB. P.A Carlmarks, en industri med anor tillbaka enda till 1700-talet, i den lilla byn Älvängen. Man flyttar ner företaget från Åmål där man inte får mark till den 300 meter långa repslagarbanan som är så viktig för företagets produktion. I Älvängen köper man mark mellan Göta älv och Bergslagens Järnväg vilket underlättar transporterna. Detta och närheten till sjöfarten i Göteborg gör att läget anses som perfekt.

Företaget växer i takt med den Industriella revolutionen som pågått sedan mitten på 1800-talet. Under sin storhetstid så är man närmare 400 personer anställda. Man gör trossar och kablar till sjöfarten men också bindgarn till jordbruket. I filmen ”Baklängesyrket som gått framåt” som är en titel stulen från den gamla journalfilmen med samma namn som gjorts om företaget på 40-talet, så reser vi tillbaka till en tid då älven fortfarande var en livgivande åder och ångbåtstrafiken blomstrade.

Pressbilder dokumentärfilmare Charles A Lundin

Biografi

Svenska

Charles A Lundin föddes den 9 oktober 1965 i Kungälv strax utanför Göteborg. Växer upp i Bohus, Ale kommun. År 2013 mottog han kulturpriset för filmen ”Livet på Surte”, som handlar om det gamla glasbrukssamhället i Surte. Ett filmspråk som kombinerar gamla tekniker med ny är en viktig ingrediens i hans filmer. 2018 gjorde han ”Run for the Future” en dokumentär om fattiga löpare i Tanzania som kommer till Sverige för att söka lycka. År 2015 började arbetet på I Alexander Samuelsons fotspår, som berättar om historien om kanske världens mest kända förpackning, Coca-Cola-flaskan. Filmen släpptes 2019. 2021 hade filmen om Satflygförare Rogberg premiär som köptes av SVT och kan ses på SVT-play. Han har bakgrund från teater- och musikscenen och skriver mycket av filmmusiken själv för sina produktioner och skriver också filmmusik för andra filmskapare.

Charles A Lundin på IMDb!

Chalres A Lundin på LinkedIn!

Chalres A Lundin på Instagram!

Chalres A Lundin på Facebook!

Aktuella filmer

Stamflygförare Rogberg på SVT-Play

Skärmavbild 2022-04-25 kl. 10.21.31

Livet på Surte

Livet på Surte – 2013. Filmen handlar om livet i det lilla brukssamhället Surte och glasbruket som startades 1862. 1975 så lade PLM med Ulf Laurin i spetsen ner ett supermodernt glasbruk. Varför?  Filmen fick kulturpriset i Ale kommun 2013.

– Med ett brinnande intresse för historia, händelser och personliga berättelser har Anders Lundin skapat ett levande tidsdokument för framtida generationer. Genom filmen ”Livet på Surte” synliggörs en viktig epok i Ales industrihistoria.

Ale Kulturnämnd

Run for the future

Run for the future – 2019. Filmen utspelar sig i Tanzania där vi får följa 4 löpare som kämpar för att nå elitnivå samtidigt som man försöker försörja sin familj. Men vad händer om dom sätts på prov mot den verkliga eliten och får tävla i Göteborgsvarvet?

"I Alexander Samuelsons fotspår"

I Alexander Samuelsons fotspår – 2019. Mannen som står bakom patentet på kanske världens mest kända förpackning. Men vem var han Alexander Samuelson och hur gick det till när man skapade den ikoniska Coca-cola flaskan? Filmen tar oss med på resan som Alexander gjorde med sin bror Otto i slutet på 1800-talet till det nya landet i väst!

Så intressant och välgjord! Vilket jobb! Vilken research. Imponerad!

Cicci Renström Suurna