Hej och välkommen till pressidan för dokumentären –

LÖDÖSE VARF - Från träskrov till stålbad

Här kan du hämta bilder och information!

För att ladda ner, välj bild genom att klicka på den, låt den ladda och högerklicka sedan på bilden och spara!

PROGRAMFÖRKLARING

I filmen LÖDÖSE VARF – Från träskrov till stålbad, får vi följa med på en resa genom industriepokens Göta älv. Filmskaparen Charles A. Lundin dokumenterar en tid som bleknar bort allt mer. En tid av hårt arbete, kyla, krigsår och på slutet, hård konkurrens från utlandet. Men också en tid av arbetsstolthet, kamratskap och prestigefyllda sjösättningar.

I filmen får vi träffa flera av dom som gjorde varvet så framgångsrikt. En generation som såg problem som möjligheter och där innovativa lösningar blev startskotten för nya industrier och i större perspektiv intäkter för Sverige.

 Lödöse varf var under 1900-talet det största varvet av hela 34 varv längs Göta älv. Det sägs tom. vara ett av de äldsta varven i hela Europa då skeppsbyggeri under omkring 6 sekler torde ha bedrivits på platsen. Anledningen till att skeppsbyggartraditionen i Lödöse har anor så lång tillbaka kan bero på att Lödöse under lång tid utgör Sveriges enda hamn mot västerhavet.

I början av 1900-talet börjar Lödöse varv utvecklas med nya innovationer och investeringar och det är här filmen tar sin början. Genom åren ska Lödöse varf hamna hos olika ägare för att sluta hos Tjörnbröderna Lars och Wilgot Johansson som bl.a vid denna tid äger OT-Rederierna. Efter år av uppgång så börjar omvärlden göra sig påmind och varvskrisen är ett faktum. I filmen får vi bl.a. höra bröderna Johansons barn berätta om dom glada uppgångsåren och om ett stålbad som inte lämnar något varv oberört. Ett stålbad som ställer Lödöse varf inför, den kanske största utmaning sedan varvets start på 1300-talet..

Trailer

Pressbilder dokumentärfilmen LÖDÖSE VARF – Från träskrov till stålbad

Pressbilder dokumentärfilmare Charles A Lundin

Biografi

Svenska

Charles A Lundin föddes den 9 oktober 1965 i Kungälv strax utanför Göteborg. Växer upp i Bohus, Ale kommun. År 2013 mottog han kulturpriset för filmen ”Livet på Surte”, som handlar om det gamla glasbrukssamhället i Surte. Ett filmspråk som kombinerar gamla tekniker med ny är en viktig ingrediens i hans filmer. 2018 besökte han Tanzania för att göra ”Run for the Future” en dokumentär om fattiga löpare i Tanzania som kommer till Sverige för att mätas med dom bästa i Göteborgsvarvet. Samma år resta han runt i USA för att färdigställa arbetet med dokumentären ”I Alexander Samuelsons fotspår”, som berättar om historien om mannen bakom kanske världens mest kända förpackning, Coca-Cola-flaskan. Filmen släpptes 2019 och tävlade bl.a i New York Film Festival. 2021 var det dags att dyka in i flygets värd med filmen om Stamflygförare Rogberg. Filmen hade premiär på SVT 2021, och kan ses på SVT-play. Charles A Lundin har bakgrund från teater- och musikscenen.

Charles A Lundin på IMDb!

Chalres A Lundin på LinkedIn!

Chalres A Lundin på Instagram!

Chalres A Lundin på Facebook!

Aktuella filmer

Stamflygförare Rogberg på SVT-Play

Skärmavbild 2022-04-25 kl. 10.21.31

Livet på Surte

Livet på Surte – 2013. Filmen handlar om livet i det lilla brukssamhället Surte och glasbruket som startades 1862. 1975 så lade PLM med Ulf Laurin i spetsen ner ett supermodernt glasbruk. Varför?  Filmen fick kulturpriset i Ale kommun 2013.

– Med ett brinnande intresse för historia, händelser och personliga berättelser har Anders Lundin skapat ett levande tidsdokument för framtida generationer. Genom filmen ”Livet på Surte” synliggörs en viktig epok i Ales industrihistoria.

Ale Kulturnämnd

Run for the future

Run for the future – 2019. Filmen utspelar sig i Tanzania där vi får följa 4 löpare som kämpar för att nå elitnivå samtidigt som man försöker försörja sin familj. Men vad händer om dom sätts på prov mot den verkliga eliten och får tävla i Göteborgsvarvet?

"I Alexander Samuelsons fotspår"

I Alexander Samuelsons fotspår – 2019. Mannen som står bakom patentet på kanske världens mest kända förpackning. Men vem var han Alexander Samuelson och hur gick det till när man skapade den ikoniska Coca-cola flaskan? Filmen tar oss med på resan som Alexander gjorde med sin bror Otto i slutet på 1800-talet till det nya landet i väst!

Så intressant och välgjord! Vilket jobb! Vilken research. Imponerad!

Cicci Renström Suurna