I skuggan av Bagahus

I början av 1600-talet förklarar Danmark krig med Sverige. I spetsen står den norsk-danske kungen, Kristian IV som länge propagerat för ett återupprättande av Kalmarunionen. Det här är upptakten till att den danska hären, bl.a. i området kring Göta älv, bränner och skövlar allt man kan komma åt. Man bränner även ner det som var föregångare till staden Göteborg, då beläget på Hisingen. Svenska trupper kommer till undsättning och som vedergällning sticker man staden Kongahälla, på den Norska sidan, i brand.

Kristian IV ger order om att det som finns kvar av Kungahälla ska flyttas i säkerhet och under en period kommer staden att ligga vid foten av det ökända slottet Bagahus. I filmen ”I Bagahus skugga” reser vi tillbaka till en tid då häxbränningar och avrättningar tillhörde vardagen. Till en tid då staden som kom att kallas Ny-kungälv byggs upp vi foten av det som i dag är känt som Bohus fästning.  1617 inviger man stadens kyrka och staden är nu i det närmaste helt etablerad.  4 år senare och 15 km söder ut sitter den svenske kungen, Gustav II Adolf pekande på sin hästrygg och säger, här ska staden ligga. Det är startsignalen för byggandet av den nya svenska staden Göteborg.

De båda städerna har nu flyttats och växer upp i periferin av varandra. Nya konflikter seglar upp vid horisonten med ett Göteborg som växer sig större och starkare och ett Bohuslän och Bagahus som fortfarande är Norskt. Göta älv är fortfarande landsgräns och strategisk. Snart börjar de båda statsmakterna rusta upp för ett nytt krig.

Somrarna på Trälen

Trälen – Volvos semesterö – byggdes i början av femtiotalet. Volvo hyrde ut sina gemytliga stugor till de anställda och deras familjer. Tanken var att även husmor i familjen skulle få semester och därför serverades det lunch nere i restaurangen på öns mitt. En tid då folkhemmet fortfarande var starkt och varje stort företag hade sin egen semesterö.

Stamflygförare Rogberg

1946 i efterkrigstidens Europa så ser den Svenska regeringen sin chans att köpa det mytomspunna och legendariska jaktflygplanet De Havilland DH.98 Mosquito till ett bra pris. Det är då Anders Rogberg börjar sin karriär som pilot eller stamflygförare som det hette inom flygvapnet och ett av hans första uppdrag blir att flyga hem flera begagnade Mosquitos från England. Men detta är bara starten på hans långa och strapatsrika flygkarriär!