Programförklaring

Dimman lättar och dom första solstrålarna hittar ner på kullerstenarna på den skräpiga gatan. En fiskmås kalasar på en brödbit som kastats ut med soporna från sockerbageriet på Sillgatan 61, Den flyger upp skrämd av Prippens hästdragna ölleverans som kommer ner längs gatan i denna tidiga morgontimme. En lätt morgonbris sveper in från hamnen, det luktar fisk blandat med hav. Det börjar komma en och annan morgonpigg emigrant vandrande ner för gatan då de första tåget anlänt till Bergslagens järnvägsstation någon halvtimme tidigare. En ny dag tar sin form i 1800-talets Göteborg. Emigranterna ser ut som dom gjort sedan början av 1800-talet, skillnaden är att man nu kommer mycket säkrare och snabbare över till det förlovade landet. Man nyttjar den nya innovationen ångmaskinen.

Rederierna har växt sig stora och starka och ligger en efter annan längs den väl trafikerade gatan. Året är 1883 och med tåget från Surte kommer den 19 april, familjen Person åtföljd av Alexander och hans bror Edward  Samuelsson. De släpar en Amerika-koffort i mellan sig och man kan se på de båda bröderna att de är förväntansfulla men också allvarliga. Dom har  släppt sin trygghet i på glasbruket i Surte och nu ligger världen för deras fötter. Här vid Sillgatans slut startar resan i form av en Gudstjänst utanför tullhuset på Packhuskajen sedan är det dags att skriva in sig i passagerarlistan och kliva om bord på Orlando, båten som ska ta dom till första anhalten som är Hull i England.  Alexander och hans bror gör en resa liknande den som gjordes av c:a 1,5 miljoner svenskar.

 

När Alexander var 12-13 år började han att lära sig till glasblåsare. Det var en lång utbildning. När man ansågs vara fullärd för yrket fick man avlägga ett prov på sin skicklighet. Att blåsa glas var en svår konst. Alexander föddes i Kungälv och flyttade vid 16 års ålder till Surte. Han blev glasblåsare men hade också en hel del av smedens kunskaper då hans pappa Anders var utbildad smed. Men i början av 1880-talet får Surte glasbruk ekonomiska svårigheter, men det är även generellt en svår tid med flera missväxtår och trög konjunktur i Sverige. Alexander och hans bror beslutar sig för att göra den omdiskuterade resan till drömmarnas land. Kanske är det någon av dom resebroschyrer som sprids som gör att bröderna får upp ögonen eller den stundande konkursen på Surte Glasbruk 1885 som dom redan nu förutser.

Vi får i filmen följa Alexanders resa och hur han 1915 förverkligar något som man kan likna vid ”The American Dream” . Han lämnar in patentet på designen på den nya CocaCola  flaskan efter en tävling utlyst av CocaCola. Tillsammans med The Root Companys ägare Chapman J Root och designern Earl Dean och några andra personer designar och tillverkar dom den nya kurviga flaskan som vinner tävlingen. Dom har precis skapat designen på kanske världens mest kända förpackning. Framgången är ett faktum men frågan är, var det verkligen Alexander som var upphovsmakaren eller var han bara budbäraren som lämnade in pappersdokumenten.

Händelsen är mycket mytomspunnen och ses av många som en av emigrationen under 1800-talet starkaste solskenshistorier. Vi får också ta del av hur det var att resa på båtarna över atlanten. Rederierna som tävlade om att korsa det stora havet på kortaste tid. Tävlingen som kulminerade 1912 då Titanic gick på ett isberg och sjunk.

Hur var det att söka jobb bland glasbruken i Chicagoområdet och hur kunde man avancera till designer i början av 1900 talet trots språksvårigheter och fattigdom.  Res med Alexander på hans resa mot lyckan och känn historiens vingslag när vi gör resan idag och ser vad som finns kvar längs vägen från den här tiden. I Alexander Samuelsons fotspår.